Naujienos

Avarijų (gedimų) registracija tel. 0 428 70 350 Darbo dienomis 07:45 - 17:00 val.

Avarijų (gedimų) registracija tel. 0 428 51 767 Darbo dienomis 17:00 - 08:00 bei išeiginių ir švenčių dienomis 

„Raseinių vandenys“ ir toliau spręs arseno problemą

2018 08 24

UAB „Raseinių vandenys“ gyventojams tiekiamame vandenyje arseno kiekiai neviršija nustatytų ribinių verčių, tačiau lyginant su pernai atliktais tyrimais, arseno koncentracija yra ženkliai padidėjusi, ketvirtadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ištyrusi bendrovės Ražaitėlių, Šienlaukio vandenviečių ir kai kurių Raseinių rajono gyventojų privačių gręžinių vandens kokybę.

   „Valstybinių geriamojo vandens mėginių tyrimų rezultatai parodė, kad arseno kiekis UAB „Raseinių vandenys“ Ražaitėlių vandenvietės tiekiamame vandenyje yra 8,6± 1,1 µg/l, Šienlaukio – 5,8± 0,7 µg/l, t.y. abu 2017 m. naujai išgręžtų gręžinių rezultatai neviršija Lietuvos higienos normoje nustatytos ribinės vertės – 10 µg/l. Tačiau specialistai pastebi, kad palyginti su pernai metais atliktais tyrimais, iš Ražaitėlių vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje arseno kiekis ženkliai padidėjo“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

   Rugpjūtį specialistai papildomai atliko kai kurių Raseinių rajono gyventojų privačių gręžinių geriamojo vandens tyrimus. VMVT duomenimis, didesnis nei leistina arseno kiekis nustatytas Poškiškės k. (15,2± 1,9 µg/l) ir Ražaitėlių k. (29,6± 3,7 µg/l) esančiuose privačiuose gręžiniuose, arti ribinės vertės (9,91± 1,24 µg/l) – Ūnikių k. gyventojo gręžinyje.

   „2017 m. liepą UAB „Raseinių vandenys“ iš Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenviečių tiekiamame geriamajame vandenyje nustačius didesnį nei leistina arseno kiekį, šio rajono gyventojams tiekiamo geriamojo vandens kokybė nuolat stebima. Nerimą kelia tai, kad per metus laiko viename iš naujų gręžinių arseno kiekis vėl ženkliai padidėjo. Tyrimai parodė, kad UAB „Raseinių vandenys“ išgręžus naujus gręžinius problemą iš dalies pavyko išspręsti. Tačiau nerimą kelia tai, kad per metus laiko viename iš naujų gręžinių arseno kiekis vėl ženkliai padidėjo. Taip pat ir privačių gręžinių tyrimų rezultatai rodo vandens taršą arsenu“, – dėsto VMVT l. e. p. skyriaus vedėja-valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė. Anot jos, visą informaciją VMVT perdavė institucijoms, kurios turėtų įvertinti surinktus tyrimų duomenis ir nustatyti taršos arsenu priežastis. „Raseinių savivaldybė, viešai tiekiamo geriamojo vandens tiekėjas ir geologijos specialistai turėtų surasti sprendimus situacijai suvaldyti“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime, priduriant, kad gyventojams, kurių gręžiniuose arseno kiekis viršija nustatytas normas, rekomenduojama negerti šio vandens ir nenaudoti jo maistui.

   UAB „Raseinių vandenys“ direktoriaus Stanislovo Bartkaus komentaras

   Mūsų įmonės tiekiamas geriamas vanduo informaciniame pranešime nurodytose vandenvietėse neviršija leistinų normų, todėl yra visiškai saugus. Norime priminti, kad 2017 m. atsiradus pirmiesiems duomenims apie aptiktus arseno pėdsakus Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse, sudarėme pirmaeilių ir tolesnių darbų planą, kurį vykdome. Tai leidžia užtikrinti, kad šių vandenviečių aptarnaujamose zonose gyventojai gautų kokybišką ir saugų vandenį. Nuo praėjusių metų tik Ražaitėlių vandenvietės vandenyje šiek tiek padidėjo arseno koncentracija, o, mūsų duomenimis, Šienlaukio vandenvietėje pokyčių neįvyko – arseno koncentracija perpus mažesnė nei leidžiama norma, todėl vartotojai gali drąsiai naudoti geriamą vandenį tiek maistui, tiek kitoms reikmėms.

   Šiais metais „Raseinių vandenys“ atliks planuotus darbųs. Ražaitėlių vandenvietėje pastatysime vandens gerinimo įrenginius, kurie efektyviai mažina arseno kiekį ir rizikos ribas vandenyje. Įmonės strateginiame plane yra numatyta Šienlaukio vandenvietėje atlikti žvalgybinį gręžinį į 200–220 m gylį, kad gautume informaciją, kodėl ir kokiuose giluminiuose žemės sluoksniuose vyksta arseno pasiskirstymas. Šį darbą rengiamės padaryti ketvirtame metų ketvirtyje. Pernai padaryti seklieji gręžiniai 60–70 metrų gylyje parodė, kad paviršinės taršos nėra, dabar mūsų tikslas – gauti tiriamuosius rezultatus, kurie atskleistų vandens sudėtį. Tai leistų sistemingai vertinti situaciją dėl toksinių elementų.

   Vertinant situaciją privačiuose gręžiniuose, kuri taip pat komentuojama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime, galima teikti profesionalių technologų rekomendaciją. Efektyvi priemonė – filtruoti iš gręžinių gaunamą vandenį, kad oksidacijos būdu būtų sumažintas arseno kiekis.



Atnaujinta: 2018-04-09